28. lipnja 2019. godine  prigodnom izložbom, kulturno-umjetničkim programom i svečanom akademijom obilježili smo dvije važne i velike obljetnice: 350 godina djelovanja javne pučke učione i 160 godina od izgradnje prve školske zgrade.  Posebno valja istaknuti da su  prvu školsku zgradu izgradili sami mještani vlastitim radom i vlastitim sredstvima. Time su opravdali izreku zapisanu u Spomenici škole: „Trošak izdan na pučku školu najbolja je glavnica koja će donositi bogate kamate“.

Svečanoj akademiji i kulturno-umjetničkom programu prethodilo je podizanje Zelene zastave u školskom vrtu.

1 

Uzvanici su u holu škole mogli razgledati brojne izložbene prostore. Tako  su se mogle razgledati stare fotografije, školski pribor, udžbenici, pedagoška dokumentacija, među kojima vrijedi istaknuti  Spomenicu škole koja je vođena od samih početaka njene izgradnje 1859. godine.

2

3

Uzvanici su mogli razgledati i Školsku etnografsku zbirku,

4

likovne radove učenika kao i rukotvorine. Ekološka,  vjeronaučna grupa i učenici 4. razreda pobrinuli su se za poklon suvenire koje su uzvanici mogli uzeti za uspomenu. 

5

6

Svoj kontinuirani rad na prezentaciji i promociji Općine Visoko predstavila je i Učenička zadruga „Lipa“.

7

Predstavljene su i slikovnice na engleskom jeziku koje su nastale kao rezultat  eTwining projekta kojeg je provodila projektna grupa na engleskom jeziku te razni matematički edukativni materijal i modeli nastali  na satovima matematike.

8

Prigodni kulturno-umjetnički program i svečana akademija  održani  su u prostoru školske dvorane. Svečanosti su bili nazočni: saborski zastupnik Anđelko Stričak, Pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Momir Karin, općinski načelnik Dragutin Mateković, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije Miroslav Huđek, predsjednik Udruge Lijepa naša Ante Kutle, visočki župnik Ivan Šestak, ravnatelji susjednih škola, članovi Školskog odbora, Vijeća roditelja i brojni mještani i gosti.

9

10

Svečani program započeo je himnom.

U prigodnom  govoru ravnateljica škole Nada Horvat  istaknula  je važne događaje iz bogate povijesti škole.  Naglasila je kako su uvjeti za rad u školi u Visokom kroz povijest bili  teški  zbog prometne izoliranosti mjesta, zbog skučenog prostora, naime dugi niz godina tristotinjak učenika polazilo je nastavu u dvije učionice, kao i zbog stalnih promjena učitelja. Istaknula je kako su se svi ravnatelji  i učitelji trudili stvoriti bolje uvjete rada. Posebno je naglasila kao prijelomnu 1997. godinu kada  Varaždinska županija preuzima osnivačka prava,  čime za školu počinju bolji dani. Istaknula je kako je  samo tijekom posljednjih 19 godina u školu uloženo preko 16 milijuna kuna  čime su danas stvoreni dobri uvjeti za kvalitetan odgojno-obrazovni rad. No, istaknula je da ni zgrada izgrađena od zlata ne znači ništa, ako u njoj ne rade učitelji koji vole svoj poziv.

11

Prigodnim govorom i čestitkama na obljetnici obratio se saborski zastupnik Anđelko Stričak i pozvao djecu se potrude više oko stjecanja znanja jer će im u budućnosti upravo znanje biti najpotrebnije.

12

Pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Momir Karin istaknuo je zadovoljstvo  uređenošću škole kao i svime što je vidio. Poseban naglasak stavio je na važnost učitelja i učiteljskog poziva bez kojeg nema napretka ni postojanja zajednice.

13

Kulturno-umjetnički program vodili su učenici šestog razreda Maja Benčak i David Geček.

14

Na samom početku kulturno-umjetničkog programa posjetiteljima je prikazan promo-video o školi.

Program su veselim nastupima obogatili učenici nižih razreda.

15

16

Nastupili su i učenici petog razreda koji su pokazali poznavanje znakovnog jezika kojeg su učili na dodatnoj nastavi Hrvatskoga jezika kao i Edita Baneković izvedbom  ulomka iz Kolarove Breze kojim se predstavila i na državnoj smotri LiDraNo. Školski pjevački zbor  izveo je  pjesme sa svog nastupa na državnom natjecanju glazbenog stvaralaštva za koji su bili nagrađeni srebrnom plaketom.

17

Načelnik Općine Visoko Dragutin Mateković   na svečanosti nagradio je učenike i mentore koji su ove školske godine ostvarili plasman na državnu razinu natjecanja. Uz 5 mentora - vjeroučiteljice Kristine Kožić,  učiteljice glazbene kulture Gabrijele Deglin, učiteljice matematike Marine Žganec Lipić, pedagoga Tibora Martana i učiteljice prirode i biologije Ane Skuhala, nagrađeno je 37 učenika, što je više od četvrtine učenika škole.

18

19

Na svečanoj akademiji  ravnateljica je dodijelila i zahvalnice  radnicima koji su otišli u mirovinu, kao i onim učiteljima koji su duži radni vijek proveli u školi. Zahvalnice su podijeljene i  posebno istaknutim pojedincima, tvrtkama, subjektima i udrugama koji pomažu  rad škole i sudjeluju u realizaciji pojedinih aktivnosti. Među ostalima zahvalnice su primili i saborski zastupnik Anđelko Stričak, Varaždinska županija i Upravni odjel za prosvjetu, kulturu i sport, Općina Visoko  i načelnik Dragutin Mateković, velečasni Ivan Šestak, tvrtka ViaTel, Udruga Lijepa naša, Dobrovoljno vatrogasno društvo  Visoko te Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata.

19

 

20

Svečanost je završila nastupom zbora i pjesmom Neka cijeli ovaj svijet kojom su poslali poruku ljubavi, dobrote, prijateljstva i vjere da Zemlja može našim plemenitim nastojanjima uistinu biti livada iz sna  i postati sretno mjesto za sve!

O ovoj svečanosti pročitajte i na: https://bit.ly/2ZdEyec