Provedba aktivnosti u našoj školi

Naša je škola uključena u program „Škole za Afriku“ od školske godine 2011./12. Djeca od prvog dana provedbe rado surađuju, sudjeluju u akcijama prikupljanja sredstava, aktivni su u donošenju stvari za prodaju, na vjeronaučnoj grupi izrađuju različite predmete uporabne vrijednosti od recikliranih materijala i to je svake školske godine rezultiralo većim ili manjim iznosom koji je redovito, nakon dvije ili tri akcije prikupljanja, uplaćivan na žiro-račun UNICEF-a. Evo naših iznosa tijekom školskih godina:

        2011./12. 680 kn, 145 kn i 385 kn

        2012./13. 1 500 kn i 675 kn

        2014./15. 785 kn

        2015./16. 540 kn i 300 kn

        2016./17. 765 kn i 545 kn

        2017./18. 624 kn

        2018./19. 300 kn i 150 kn

        2019./20. 550 kn

Program se nastavlja provoditi i želja nam je pomoći barem nekolicini djece u Africi te im osigurati sretnije djetinjstvo i miran san.

Evo, nekih načina sudjelovanja naših učenika u projektu:

1

2

3

3

 

 

4

 

Zahvala UNICEF-a za sudjelovanje u projektu

 

A kako je ovaj vrijedan projekt namijenjen djeci uopće započeo ....

 

      2004.g. POČETAK – Inicijativa „Škole za Afriku“

Peter Krämer smatrao je da je obrazovanje ključno za budućnost djece i napredak afričkih zemalja u kojima ljudi žive u velikom siromaštvu. Kako bi potaknuo i druge da podrže obrazovanje djece u Africi, sam je donirao 3,8 milijuna eura. 6. prosinca 2004.g. Peter udružuje snage sa Nelsonom Mandelom, dobitnikom Nobelove nagrade za mir, te oni u Capetownu (Južnoafrička Republika) zajedno s UNICEF-om predstavljaju program „Škole za Afriku“. Od tada program zajedno provode Hamburško društvo za promicanje demokracije i međunarodnog prava, Zaklada „Nelson Mandela“ i UNICEF.

2005.g. PRVE AKTIVNOSTI

Kako bi se djeci u šest najugroženijih afričkih zemalja (Angoli, Malaviju, Mozambiku, Ruandi, Južnoafričkoj Republici i Zimbabveu) omogućilo obrazovanje, a time i bolji život, počele su prve aktivnosti prikupljanja sredstava u brojnim razvijenim zemljama svijeta. Već u prvoj godini prikupljeno je gotovo 11 milijuna američkih dolara za obrazovanje djece.

2008.g. PRIKLJUČENJE HRVATSKE

Više od pet milijuna djece dobilo je pristup obrazovanju. Zajednici od 24 zemlje svijeta čiji građani pomažu djeci Afrike da se školuju i tako iziđu iz začaranog kruga siromaštva pridružila se i Hrvatska uz podršku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Prve je godine u tom programu sudjelovala 51 osnovna škola, a donacije djece, škola i građana Hrvatske usmjerena su za pomoć djeci Ruande.

2009.g. RASTE BROJ ŠKOLA UKLJUČENIH U PROGRAM

Osnovnim su se školama pridružili i srednjoškolci, te je ukupan broj hrvatskih škola uključenih u program „Škole za Afriku“ porastao na 194. Humanitarno-edukativne aktivnosti omogućile su prikupljanje sredstava za pomoć djeci Ruande, ali i osnaživanje djece i mladih vizijom da se siromaštvo, bolest i nepravda mogu iskorijeniti te da oni sami mogu i trebaju odigrati aktivnu ulogu.

2010.g. – 2013.g. NASTAVAK AKTIVNOSTI

UNICEF svoju brigu za djecu u okviru inicijative „Škole za Afriku“ proširuje na još pet zemalja: Burkinu Faso, Etiopiju, Madagaskar, Mali i Niger. U programskim se aktivnostima u Hrvatskoj 2012.g. osnovnim i srednjim školama pridružuju i dječji vrtići. Učitelji, odgojitelji, stručni suradnici i roditelji – svi su zajedno omogućili da se među djecom i mladima potakne svijest o njihovoj ulozi u izgradnji boljeg i pravednijeg svijeta. Sva sredstva prikupljena u Hrvatskoj od 2010.g. do 2013.g. u okviru programa „Škole za Afriku“ bila su usmjerena za pomoć djeci Etiopije.

2014.g. – 2018.g. ZAJEDNO SMO JAČI

UNICEF nastavlja svoju brigu za obrazovanje i zaštitu djece u Africi zajedno s mnogim vrtićima i školama diljem Hrvatske. Sva sredstva prikupljena u našoj zemlji u tom razdoblju upotrijebljena su za pružanje pomoći području Burkine Faso. Globalna inicijativa „Škole za Afriku“ 2018.g. ulazi u novu fazu provedbe šireći svoje djelovanje na ukupno 21. afričku zemlju: Bocvanu, Burundi, Čad, Demokratsku Republiku Kongo, Esvatini, Etiopiju, Gvineju Bisao, Južnoafričku Republiku, Keniju, Lesoto, Liberiju, Madagaskar, Malavi, Mauritaniju, Mozambik, Namibiju, Obalu Bjelokosti, Ruandu, Somaliju, Tanzaniju i Ugandu. U glavnom je fokusu povećanje kvalitete obrazovanja, pogotovo za najranjivije skupine: djecu u ruralnim područjima, djecu s teškoćama u razvoju, te djevojčice. U Hrvatskoj UNICEF slavi desetu obljetnicu edukativno – humanitarnog programa „Škole za Afriku“. Samo je u Hrvatskoj, zahvaljujući donacijama škola, vrtića i građana prikupljeno više od šest milijuna kuna za pomoć djeci Ruande, Etiopije i Burkine Faso.