Naša aktivnost pomaganja nastavlja se i u školskim godinama 2020./21., 2021./22. i  2022./23.

1

2

         Sredstva za afričke vršnjake nastavili smo prikupljati i u doba pandemije Corona virusa. Učenici su velik dio nastave provodili kod kuće, kao i mi učitelji, ali nismo odustajali od volje i želje da pomognemo najugroženijima u afričkim državama. U šk. godini 2020./21. i 2021./22. prikupljalo se za djecu u otočnoj državi Madagaskar. Nismo mogli održavati ni prodajne sajmove rabljenih igračaka i kolača radi opasnosti od virusa i obveznog držanja distance, odnosno nastave koja se održavala na daljinu korištenjem različitih sredstava digitalne tehnologije (tablet, laptop, računalo, mobitel i sl.). Bilo nam je teško, a kako je tek teško bilo mališanima na Madagaskaru, otoku koji je i inače poznat po raznim elementarnim nepogodama kao što su poplave, razna nevremena, suše i ostale vremenske neprilike koje dodatno otežavaju ionako tešku situaciju djece i obitelji. Naravno, i njih je pogodila pandemija virusa COVID 19, a nisu imali dovoljno lijekova, ni bolnica, ni liječnika i medicinskih sestara koje bi im pomogle, kao što smo imali mi ovdje u Hrvatskoj.

         Dječja srca na Visokom nisu ostala ravnodušna prema toj teškoj situaciji, pa smo ipak u razdobljima kad su učenici bili na nastavi u razredima u šk. godini 2020./21. prikupili i 12. lipnja 2021. na žiro račun UNICEF-a uplatili 923,00 kune. Slijedeće školske godine 2021./22. do Božića smo prikupili donacije učenika i 16. prosinca 2021. godine uplatili 1. 600,00 kuna i to je, s obzirom na okolnosti u kojima smo živjeli, veliki uspjeh za sve učenike škole, njihove obitelji i sve one koji su darovali novčani prilog, bez obzira na iznos.

         Početkom nove školske 2022./23. godine došlo je do jedne promjene: kada su na adresu OŠ Visoko poštom stigli novi materijali za provedbu programa „Škole za Afriku”, shvatili smo da ćemo ove godine prikupljati sredstva za afričku državu Etiopiju. Za tu državu prikupljali smo sredstva nekoliko godina ranije, ali očito se i kod njih ponovo prepoznala velika potreba za pomoć u prehrani i školovanju djece. Učenicima je, kao i svake godine na početku, u rujnu predstavljen program koji nastavljamo provoditi, prikazani su i prigodni digitalni materijali tj. kratki videi o životu djece u toj dalekoj afričkoj državi, posebno učenicima 1. razreda koji su se sada po prvi puta susreli sa programom od strane koordinatorice programa vjeroučiteljice Kristine Kožić. Svakom učeniku podijeljene su i radne bilježnice poslane od UNICEF-a koje ćemo tijekom godine prigodno rješavati, te na taj način naučiti nešto novo o životu u Etiopiji.

         Tako smo šk. godine 2022./23. do Božića donacijama učenika prikupili i 22. prosinca 2022. uplatili na račun UNICEF-a 1. 400,00 kuna, a onda je od nove 2023. godine naša hrvatska kuna otišla u povijest, te je slijedeća uplata bila u eurima. 12. svibnja smo nakon dugo vremena povodom obilježavanja Majčinog i obiteljskog dana u školi imali i štand sa rabljenim igračkama s kojim su učenici bili oduševljeni, posebno oni najmlađi. Kupovali su igračke za sebe, mlađu braću i sestre, prijatelj je prijatelju kupio nešto pa poklonio... Uglavnom, bilo je vrlo zabavno, ali i emotivno. Tom prilikom prikupili smo i u lokalnoj pošti na Visokom 18. svibnja 2023. godine uplatili 140.00 eura.

         Naravno, ništa od toga ne bi bilo moguće bez pomoći vjeronaučne grupe „Mali volonteri” koju čini desetak učenika viših razreda naše škole. Na grupi se sastajemo jednom tjedno, te tada osmišljavamo načine i organizaciju prikupljanja sredstava, rješavamo teže zadatke u „afričkoj” radnoj bilježnici kako bismo pomogli u rješavanju ostalim učenicima u školi, radimo različite radionice iz Vodiča koji nam UNICEF pošalje zajedno sa ostalim materijalima, te se tako zabavimo i naučimo igrati neke igre koje igraju djeca u Africi i sl. UNICEF nam svake godine pošalje i dar na kraju nastavne godine kao nagradu svakom učeniku za sudjelovanje u humanitarnim aktivnostima. Oni na taj način izgrađuju temeljne općeljudske vrijednosti i razvijaju empatiju prema drugima što je u vremenima u kojima živimo osobito važno. Slogan provođenja programa „Škole za Afriku” u našoj školi je: „Za afričku se djecu udružimo i bolji život im pružimo!”. Program planiramo nastaviti provoditi i slijedeće školske godine, a evo i  izjava članova „Malih volontera” zašto vole sudjelovati u ovom programu...

SARA: „Idem na grupu „Mali volonteri” jer volim igrati igre od UNICEF-a. Znam da mnoga djeca nemaju što jesti, nemaju pribor za školu i zato volim pomagati.

MARTA: „Volim pomagati ljudima i djeci koja nemaju dom. Volim kada se igramo ili razgovaramo o problemima drugih, te kako ih riješiti. Htjela bih da mi idemo na Madagaskar ili u Etiopiju vidjeti kako tamo djeca žive.”

LEA: „Na ovu grupu idem zato jer volim pomagati i znam da druga djeca nemaju neke stvari koje ja imam. Zabavno mi je kada kroz igru učimo o dječjim pravima i kada rješavamo radnu bilježnicu koju nam je UNICEF poslao.”

LANA S.: „Jako volim pomagati i igrati se na grupi. Lijepo mi je i zato jer učimo o pravima djece.

LEO: „Ja želim i hoću pomoći drugim ljudima. Najdraže mi je igrati igre o dječjim i ljudskim pravima. Drago mi je što mogu pomoći drugom čovjeku. Upisao sam se na tu grupu da vidim kako žive drugi siromašni ljudi. Želio bih ih usrećiti.”

LANA G.: „Idem na grupu zato što mi je lijepo na grupi, volim pomagati, družiti se i igrati društvene igre o dječjim pravima. Znam da djeca u Africi često nemaju hranu, pitku vodu i ne mogu ići u školu.”

NOA: „Meni se sviđa to što pomažemo svima koji trebaju pomoć. Sviđaju mi se i igre koje igramo zato što su zabavne i poučne.”

JOSIP: „Jako se volim družiti, igrati igre o dječjim pravima i pomagati ljudima koji trebaju pomoć.”

LUKA: „Idem na „Male volontere” zato što se igramo i pomažemo drugima.

MARTINA: „Meni je super to što skupljamo i pomažemo ljudima u siromašnim zemljama. Upisala sam se na ovu grupu zato što volim pomagati drugima i igrati igre o pravima djece te tako naučiti nešto novo.”

ANA: „Super mi je kad igramo igre i volim pomoći drugim ljudima.”     

        

Provedba aktivnosti u našoj školi od 2011. do 2020.

Naša je škola uključena u program „Škole za Afriku“ od školske godine 2011./12. Djeca od prvog dana provedbe rado surađuju, sudjeluju u akcijama prikupljanja sredstava, aktivni su u donošenju stvari za prodaju, na vjeronaučnoj grupi izrađuju različite predmete uporabne vrijednosti od recikliranih materijala i to je svake školske godine rezultiralo većim ili manjim iznosom koji je redovito, nakon dvije ili tri akcije prikupljanja, uplaćivan na žiro-račun UNICEF-a. Evo naših iznosa tijekom školskih godina:

        2011./12. 680 kn, 145 kn i 385 kn

        2012./13. 1 500 kn i 675 kn

        2014./15. 785 kn

        2015./16. 540 kn i 300 kn

        2016./17. 765 kn i 545 kn

        2017./18. 624 kn

        2018./19. 300 kn i 150 kn

        2019./20. 550 kn

Program se nastavlja provoditi i želja nam je pomoći barem nekolicini djece u Africi te im osigurati sretnije djetinjstvo i miran san.

Evo, nekih načina sudjelovanja naših učenika u projektu:

1

2

3

3

 

 

4

 

Zahvala UNICEF-a za sudjelovanje u projektu

 

A kako je ovaj vrijedan projekt namijenjen djeci uopće započeo ....

 

      2004.g. POČETAK – Inicijativa „Škole za Afriku“

Peter Krämer smatrao je da je obrazovanje ključno za budućnost djece i napredak afričkih zemalja u kojima ljudi žive u velikom siromaštvu. Kako bi potaknuo i druge da podrže obrazovanje djece u Africi, sam je donirao 3,8 milijuna eura. 6. prosinca 2004.g. Peter udružuje snage sa Nelsonom Mandelom, dobitnikom Nobelove nagrade za mir, te oni u Capetownu (Južnoafrička Republika) zajedno s UNICEF-om predstavljaju program „Škole za Afriku“. Od tada program zajedno provode Hamburško društvo za promicanje demokracije i međunarodnog prava, Zaklada „Nelson Mandela“ i UNICEF.

2005.g. PRVE AKTIVNOSTI

Kako bi se djeci u šest najugroženijih afričkih zemalja (Angoli, Malaviju, Mozambiku, Ruandi, Južnoafričkoj Republici i Zimbabveu) omogućilo obrazovanje, a time i bolji život, počele su prve aktivnosti prikupljanja sredstava u brojnim razvijenim zemljama svijeta. Već u prvoj godini prikupljeno je gotovo 11 milijuna američkih dolara za obrazovanje djece.

2008.g. PRIKLJUČENJE HRVATSKE

Više od pet milijuna djece dobilo je pristup obrazovanju. Zajednici od 24 zemlje svijeta čiji građani pomažu djeci Afrike da se školuju i tako iziđu iz začaranog kruga siromaštva pridružila se i Hrvatska uz podršku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Prve je godine u tom programu sudjelovala 51 osnovna škola, a donacije djece, škola i građana Hrvatske usmjerena su za pomoć djeci Ruande.

2009.g. RASTE BROJ ŠKOLA UKLJUČENIH U PROGRAM

Osnovnim su se školama pridružili i srednjoškolci, te je ukupan broj hrvatskih škola uključenih u program „Škole za Afriku“ porastao na 194. Humanitarno-edukativne aktivnosti omogućile su prikupljanje sredstava za pomoć djeci Ruande, ali i osnaživanje djece i mladih vizijom da se siromaštvo, bolest i nepravda mogu iskorijeniti te da oni sami mogu i trebaju odigrati aktivnu ulogu.

2010.g. – 2013.g. NASTAVAK AKTIVNOSTI

UNICEF svoju brigu za djecu u okviru inicijative „Škole za Afriku“ proširuje na još pet zemalja: Burkinu Faso, Etiopiju, Madagaskar, Mali i Niger. U programskim se aktivnostima u Hrvatskoj 2012.g. osnovnim i srednjim školama pridružuju i dječji vrtići. Učitelji, odgojitelji, stručni suradnici i roditelji – svi su zajedno omogućili da se među djecom i mladima potakne svijest o njihovoj ulozi u izgradnji boljeg i pravednijeg svijeta. Sva sredstva prikupljena u Hrvatskoj od 2010.g. do 2013.g. u okviru programa „Škole za Afriku“ bila su usmjerena za pomoć djeci Etiopije.

2014.g. – 2018.g. ZAJEDNO SMO JAČI

UNICEF nastavlja svoju brigu za obrazovanje i zaštitu djece u Africi zajedno s mnogim vrtićima i školama diljem Hrvatske. Sva sredstva prikupljena u našoj zemlji u tom razdoblju upotrijebljena su za pružanje pomoći području Burkine Faso. Globalna inicijativa „Škole za Afriku“ 2018.g. ulazi u novu fazu provedbe šireći svoje djelovanje na ukupno 21. afričku zemlju: Bocvanu, Burundi, Čad, Demokratsku Republiku Kongo, Esvatini, Etiopiju, Gvineju Bisao, Južnoafričku Republiku, Keniju, Lesoto, Liberiju, Madagaskar, Malavi, Mauritaniju, Mozambik, Namibiju, Obalu Bjelokosti, Ruandu, Somaliju, Tanzaniju i Ugandu. U glavnom je fokusu povećanje kvalitete obrazovanja, pogotovo za najranjivije skupine: djecu u ruralnim područjima, djecu s teškoćama u razvoju, te djevojčice. U Hrvatskoj UNICEF slavi desetu obljetnicu edukativno – humanitarnog programa „Škole za Afriku“. Samo je u Hrvatskoj, zahvaljujući donacijama škola, vrtića i građana prikupljeno više od šest milijuna kuna za pomoć djeci Ruande, Etiopije i Burkine Faso.