OSNOVNE INFORMACIJE O PROJEKTU

Projekt „Škole za Afriku“ razvio je krajem 2004. godine UNICEF u suradnji sa Zakladom „Nelson Mandela“ i „Hamburškim društvom za promoviranje demokracije i međunarodnog prava“, kako bi se djeci u 6 zemalja – Angoli, Malaviju, Mozambiku,  Ruandi, Južnoafričkoj Republici i Zimbabveu – omogućilo školovanje. 2010. godine UNICEF je svoju brigu za školovanje djece u Africi proširio na još 5 zemalja: Burkinu Faso, Etiopiju, Madagaskar, Mali i Niger.

Naime, oko 45 milijuna djece u posebno ugroženim dijelovima Afrike ne ide redovito u školu, a svako treće dijete odrasta u neznanju, siromaštvu i diskriminaciji, osobito u ruralnim područjima. Škole su često prenapučene, slabo opremljene ili jednostavno previše udaljene. Stoga čak i danas milijuni afričke djece nikada ne vide unutrašnjost školske zgrade. Stanje je osobito teško za djecu iz najsiromašnijih krajeva te za djecu koja su ostala bez roditelja (kao posljedica ratova, sukoba ili stradavanja od AIDS-a). Djevojčice su pritom u posebno ugroženom položaju. Umjesto da idu u školu, moraju raditi ili ih obitelji prisiljavaju na brak.

sve_fotke_do_listopada_2012_1307.JPG

 

CILJ PROJEKTA

Cilj projekta „Škole za Afriku“jest omogućiti obrazovanje za 8 milijuna djece iz 11 afričkih zemalja. UNICEF će pomoći izgraditi nove ili popraviti stare školske objekte, a djeca će dobiti knjige, bilježnice, olovke i ostale školske potrepštine. Također, UNICEF će educirati učitelje obrazovnim metodama prilagođenim djeci, a važno je istaknuti da su se i lokalne zajednice aktivno uključile u gradnju škola.

UVJETI ŽIVOTA U AFRICI

Gotovo polovica stanovništva u supsaharskoj Africi preživljava s manje od jednog dolara na dan, što je manje od 5 kuna. Djeca iz siromašnih obitelji izložena su riziku od pothranjenosti, izrabljivanja, zlostavljanja i zaraze HIV-om. Za većinu afričke djece obrazovanje predstavlja jedini način da se izvuku iz siromaštva. Samo oni koji znaju čitati, pisati i računati mogu se nadati bolje plaćenom poslu kad odrastu.

No, školovanje je i mnogo više od pripreme za rad: ima važnu ulogu u zaštiti od različitih bolesti, a savjeti o higijeni i prevenciji bolesti spašavaju živote i održavaju obitelji na okupu.

UNICEF, kada god je to moguće, pomaže i u osiguravanju obroka. Za mnogu je djecu ručak koji dobiju u školi jedini topli obrok u danu.

Osim toga, škole podižu samopouzdanje i osjećaj zajedništva.


SUDJELOVANJE HRVATSKE U INICIJATIVI ŠKOLE ZA AFRIKU

Hrvatska se 2008. godine pridružila zajednici od 24 zemlje svijeta čiji građani pomažu djeci Afrike da se školuju i tako izađu iz začaranog kruga siromaštva i neznanja. Uz podršku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, već je 2008.g. u akciji sudjelovala 51 škola, u 2009.g.  projekt se provodio u njih 194, a 2010.g. u više od 200 škola diljem Hrvatske. U navedenom razdoblju ukupno je prikupljeno značajnih 2,4 milijuna kuna!

Ovaj se projekt temelji na ideji da se, prikupljajući sredstva, kod mladih potakne svijest o njihovoj ulozi u izgradnji boljeg i pravednijeg svijeta. Cilj je uključiti učenike u važna globalna pitanja i osnažiti ih vizijom da se siromaštvo, bolest i nepravda mogu iskorijeniti, te da oni sami mogu i trebaju odigrati aktivnu ulogu u tome.

Prošle je godine naglasak bio na sakupljanju sredstava za školovanje djece u Etiopiji, a brojke govore kako je u Hrvatskoj u razdoblju između 2005.g. i 2011.g. zahvaljujući donacijama škola i građana prikupljeno više od 2,7 milijuna kuna za pomoć djeci Ruande i Etiopije. U projektnim je aktivnostima sudjelovalo više od 80 000 učenika diljem Hrvatske razvijajući svoju empatiju i osjećaj brige za drugoga.

2012.g. UNICEF nastavlja svoju brigu za obrazovanje i zaštitu života djece u Africi. U Hrvatskoj, zajedno s osnovnim i srednjim školama ove se godine inicijativi aktivno pridružuju predškolska djeca mnogih vrtićkih zajednica.

Novost ove godine je i UNICEF-ov edukacijski paket za rani razvoj („vrtić u kutiji“) te edukacijski paket za djecu školskog uzrasta („škola u kutiji“). Prvi paket sadržava više od 37 različitih materijala koji omogućuju rad s grupom od 50-ero djece u dobi od 0 – 6 godina i cijena mu je 625,00 kn. Drugi je paket namijenjen za učitelje i do 80 učenika, a sadržava dragocjene materijale i pomagala u  izvanrednim situacijama. Osim pribora za osnovnu školu, kao što su bilježnice, olovke, gumice za brisanje i škare, navedeni paket materijala sadržava i drveni nastavni sat, drvene kocke za brojenje, radio-uređaj na solarnu energiju te tri plastificirana plakata (abeceda, množenje i tablica s brojevima). Komplet se isporučuje u zatvorenoj aluminijskoj kutiji s poklopcem koji je višefunkcionalan te se može rabiti i kao školska ploča, nakon što se premaže posebnom bojom koja je također dostupna u kompletu.

Evo što sredstva koja prikupimo konkretno mogu osigurati:

95,00 kn – knjige i bilježnice za dvoje učenika za jednu školsku godinu

190,00 kn – klupa i stolice za dvoje učenika

325,00 kn – dodatna edukacija učitelja

500,00 kn – školovanje dvoje djece u jednoj godini (knjige, bilježnice, materijali, školske uniforme i trošak poučavanja)

625,00 kn – „škola u kutiji“

10.700,00 kn – obnova i opremanje jedne učionice klupama i stolicama, pločom i stolom.

OSTVARENJE PROJEKTA U OŠ VISOKO

Naša je škola uključena u projekt „Škole za Afriku“ od šk. god. 2011./2012.  Nizom različitih aktivnosti prikupljali smo sredstva za pomoć djeci u Africi, posebno u Etiopiji. Proveli smo tri velike akcije tijekom školske godine:

 • U prvoj akciji nakon predstavljanja projekta i njegovih ciljeva sakupljeno je i na žiro-račun UNICEF-a uplaćeno 828,00 kn.
 • U drugoj akciji sudjelovali smo na božićnom sajmu škole, nudeći na „afričkom štandu“ uz autohtonu afričku glazbu predmete izrađene na radionici vjeronaučne grupe. Bilo je tu božićnih ukrasa za bor od gipsa i voska, ukusnih licitarskih medenjaka koje su učenici ukrasili afričkim motivima, božićne pšenice, unikatnih straničnika (tzv. „bookmarkera“) koje su izradili učenici viših razreda, plišanih i drugih igračaka koje su učenici darovali kako bi pomogli u školovanju svojih vršnjaka itd. Tom je prilikom sakupljeno 483,00 kn, no većinu tih sredstava odlučili smo darovati jednoj obitelji iz naše zajednice kojoj je bila potrebna pomoć u liječenju našeg bivšeg učenika J.D.

P1010173.JPG
P1010177.JPG
P1010181.JPG
P1010201.JPG

 • Od te božićne akcije ostalo je 173,00 kn, a uskoro je provedena i treća velika akcija: uskrsni koncert i prodaja unikatnih uskrsnih čestitki od konca, koje su također izradile marljive ruke učenika i učenica  viših razreda. Prodano je mnogo čestitki po cijeni od 5,00 kn i prikupljeno je ukupno 210,00 kn.  Krajem travnja uplatili smo još 385,00 kn, te na neki način priveli kraju aktivnosti te školske godine. ZAHVALJUJEMO SVIMA KOJI SU SE NA BILO KOJI NAČIN UKLJUČILI U OVAJ VRIJEDAN PROJEKT, TE TIME OMOGUĆILI BOLJI ŽIVOT I ŠKOLOVANJE  DJECE U AFRICI!

sve_fotke_do_listopada_2012_1438.JPG

U suradnji sa župnikom župe Presvetog Trojstva Visoko Ivanom Šestakom tijekom drugog polugodišta pozvali smo u školu i gosta: vlč. Franjo Jačmenica ispričao je učenicima i svima nama kako je biti misionar u afričkoj državi Beninu. On je kroz prezentaciju fotografija i ispričane zgode iz života u Africi svima dao dodatni motiv za sakupljanje pomoći afričkim mališanima.

sve_fotke_do_listopada_2012_1436.JPG

 

PROJEKT IDE DALJE!!!

I ove šk. god. 2012./13. nastavljamo sa provođenjem aktivnosti u našoj školi kako bismo pomogli najugroženijima u dalekoj nam Africi! Sa prikupljanjem sredstava počeli smo nakon seminara za koordinatore projekta u pojedinim školama održanog u Varaždinu 19. listopada 2012.g. kojemu je prisustvovala koordinatorica projekta u našoj školi -  vjeroučiteljica Kristina Kožić. Ponosno je predstavila trud, rad, različite aktivnosti učenika naše škole i nastojanje da se tijekom minule školske godine prikupi  što više sredstava za pomoć  djeci u Etiopiji. Saznali smo i da su OŠ Gesela Shashe, OŠ Ras Gobena, OŠ Soyoma, OŠ Merawi Kebele i mnoge druge škole na području Etiopije obnovljene sredstvima koja su za svoje vršnjake prikupili učenici u Hrvatskoj, uključujući i OŠ Visoko!

SREDSTVA PRIKUPLJENA DO POČETKA PROSINCA 2012. :

 • Razred (13 uč.): 80,00 kn
 • Razred (25 uč.): 347,50 kn
 • Razred (13 uč.): 135,00 kn
 • Razred (14 uč. + učiteljica): 96,00 kn
 • Razred (13 uč.): 95,50 kn
 • Razred (17 uč.): 97,00 kn
 • Razred (20 uč.): 65,00 kn
 • Razred (24 uč.): 81,00 kn


Dakle, do sada je prikupljeno 997,00 kn!!! PUNO HVALA SVIMA KOJI SU SE ODREKLI DŽEPARCA I DAROVALI SREDSTVA SVOJIM VRŠNJACIMA U AFRICI!

No, to nije sve! Krajem studenoga učenici VI. razreda zajedno sa vjeroučiteljicom i uz pomoć pedagoga napravili su ukusne male čokoladne kolačiće, koje su prodavali u holu škole za 1,00 kn, a sav je prihod bio namijenjen školama u Africi. Tijekom te akcije prikupili smo još 235,00 kn, a važno je reći da su se svojim prilogom u akciju uključili i  brojni učitelji, te ravnateljica škole Nada Horvat. Nažalost, kolačići su bili brzo rasprodani i neki se nisu uspjeli osladiti slatkim proizvodom, tako da smo dobili poticaj da sličnu akciju ponovo organiziramo. Inače, kolačiće smo radili isključivo od namirnica koje su učenici sami darovali za potrebe projekta.  Od srca vam hvala što i na taj način pomažete!

SAM_1968.JPG


 

SAM_1967.JPG

 

ŠTO JE PRED NAMA…

U pripremi je afrički štand za božićni sajam pun različitih predmeta i slastica koje će djeca s ljubavlju i u svoje slobodno vrijeme izraditi, te na taj način još više pridonijeti našem zajedničkom projektu. Pozivamo sve ljude dobre volje da tijekom obilaska školskog božićnog sajma posjete i naš štand, kako bi se uvjerili u kreativnost i veliku želju naših učenika da na taj način pruže ruku prijateljstva onima kojima je to najpotrebnije!

SAM_1978.JPG

 

SAM_1979.JPG


 

SAM_1984.JPG

 

REZULTATI BOŽIĆNE AKCIJE

Tijekom božićne akcije sakupljeno je i pridodano sredstvima iz prethodnih akcija oko 500.00 kn, tako da je 28. 12. 2012.g. na žiro-račun UNICEF-a uplaćeno značajnih 1500.00 kn! Zahvaljujemo svima vama koji i u ovim teškim vremenima krize i oskudice ne zaboravljate na potrebe drugih koji su nam jako daleko, a zapravo jako blizu u mislima i u srcu. Ta će sredstva s početkom nove 2013.g. odmah biti na raspolaganju koordinatorima projekta, koji će znati prepoznati gdje su najveće potrebe afričke djece, te će tamo usmjeriti sredstva kako bi imali dovoljno hrane i mogli nastaviti svoje školovanje.

Više o aktivnostima  koje smo proveli od 2013. do 2016. godine u okviru projekta Škole za Afriku možete čitati  na našoj naslovnici weba na sljedećim linkovima: