knj1

Knjižničarka: Valentina Putar
 
RADNO VRIJEME ŠKOLSKE KNJIŽNICE:

UTORAK: 8:00 – 14:00

SRIJEDA: 8:00 – 12.30

PETAK: 8:00 – 12:30

 
Poštovani učenici pomoću ove poveznice možete pretraživati naslove koje posjedujemo u našoj školskoj knjižnici  putem e-kataloga:


https://library.foi.hr/m3/k.aspx?B=721

 

Povijest školske knjižnice
 
1859. izgrađena je prva prava zgrada škole u Visokom. Do tada je škola djelovala  u neadekvatnom prostoru, vjerojatno i neadekvatno opremljena. Ipak, velika je stvar što je škola ovdje postojala tako rano. Sigurno je da i u tome leži razlog tako dobrog i razvijenog školstva u Visokom. Iako nemamo precizne podatke može se pretpostaviti kako se useljenjem u novu školsku zgradu počinje oformljivati i školska knjižnica.
 
U sjećanjima učenika iz prve polovice XX.-og stoljeća još je živa slika čarobnog, ostakljenog prostora knjižnice koji im je, sa svoja dva ormara knjiga izgledao poput prave riznice pisane riječi.

knj2

 

1961. knjige su prvi puta popisane, te se od tada redovno prati njihovo stanje. Knjige su se tada vodile po kategoriji učiteljskih i učeničkih knjiga, a slagane su prema školskom predmetu na koji su se odnosile, odnosno razredu.
 
Nakon useljenja u suvremenu školsku zgradu, u kojoj škola djeluje i danas, knjižnica je prvo dobila svoj prostor (1973.), a zatim (1975.) i odgovarajuću opremu. Te se godine fond knjižnice, uz stručni angažman djelatnika matične knjižnice «Metel Ožegović», Varaždin, po prvi puta stručno obradio.
 
Od tada do danas knjižnica se razvijala i modernizirala. Tako je 2000. godine škola dobila odobrenje za otvaranje radnog mjesta knjižničara, na pola radnog vremena. 2004., opet uz pomoć matične knjižnice i napose gospođe Štimac, savjetnice za osnovne škole, knjižnica prelazi na računalnu obradu knjiga, sustav Metel. Nadalje, knjižnica je prema svojim skromnim mogućnostima, obnavljala i dopunjavala fond, tako da danas broji preko  5 600  primjeraka što knjižne, što neknjižne građe. Knjižnica prima i nekoliko dječjih časopisa i novina, te nekoliko stručnih naslova.
 
S posebnom radošću i ponosom možemo reći da se početkom 2008./09. školske godine knjižnica uselila u novi, moderan, svijetao i dobro opremljen prostor od 56 kvadratnih metara, koji uključuje i lijepi prostor čitaonice. Knjižnica  tako  ima uvjete  da može još bolje ispunjavati svoj zadatak oduševljavanja učenika za knjigu, njihova osamostaljivanja u pronalaženju i korištenju informacija iz raznih izvora, te iznad svega promicati radost učenja i druženja, te biti podrška zaposlenicima škole u izvršavanju njihova zahtjevnog i plemenitog posla.
 
U knjižnici i čitaonici osim realizacije redovne nastave i posudbe knjiga učenici mogu razvijati svoje umjetničke, likovne, spisateljske i dramske sklonosti, upoznavati se s materijom s područja knjižničarske struke, razvijati komunikacijske vještine i produbljivati suradnju i razumijevanje, a sve to u sklopu radionica koje se ondje organiziraju.

Lektira:

Poštovani učenici, 

Na adresi:  http://lektire.skole.hr nalaze se djela iz obvezne školske lektire, ali i druga djela hrvatskih i stranih pisaca. Na portal je do danas postavljeno  preko 370 knjiga, 115 audio te 44 video zapisa. Sva građa dostupna vam je besplatno i ako niste na vrijeme posudili knjigu u školskoj knjižnici, ovdje možete pročitati željenu knjigu. Dostupan vam je EPUB format, namijenjen čitanju na tabletima i pametnim telefonima.

Ako želite pristupiti e-Lektirama  potrebno se na portal prijaviti vašim  AAI@Edu.hr elektroničkim identitetom koji ste dobili u školi. 

Ujedno vas podsjećamo da sve naslove koji se nalaze u školskoj knjižnici naše škole kao i raspoloživost pojedinih naslova možete vidjeti u e-katalogu koji se nalazi na poveznici:

https://library.foi.hr/m3/k.aspx?B=721

Želim Vam ugodno čitanje lektire!

 

Priloženi dokumenti:  Popis djela za lektiru