03. 11. 2022. nhorvat
Novosti škole
Roditelji
28. i 29. listopada učenici osmog razreda bili su na izvanučioničkoj nastavi u Vukovaru.

Učenici osmog razreda naše škole od 28. do 29. 10. 2022. godine bili su na dvodnevnoj terenskoj nastavi u gradu Vukovaru.

Put za Vukovar započeo je u petak u ranim jutarnjim satima ispred naše škole.

Stigavši na odredište, u dvorištu Memorijalnog centru Domovinskog rata u Vukovaru, razgledali smo tenkove i različita oklopna vozila iz domovinskog rata.

Zatim smo slušali predavanje na temu Domovinski rat i Bitka za Vukovar te se upoznali s uzrocima, tijekom i strašnim posljedicama rata na tom području i općenito u Hrvatskoj. Predavač - hrvatski branitelj, prepričavao je  sve strahote koje je proživio, ali i naglašavao ulogu i važnost Vukovarske bitke za cjelokupni Domovinski rat.

Nakon predavanja razgledali smo izložbu s eksponatima iz Domovinskog rata u krugu Memorijalnog centra. Slijedio je ručak u restoranu, a zatim razgledavanje baroknog dvorca Eltz u kojem je smješten Gradski muzej Vukovar.

1

Budući da je dvorac smješten na samoj obali Dunava, a sunce je rastjeralo maglu, mogli smo uživati u šetnji uz Dunav. Uživali smo u pogledu na pjeskoviti otok na Dunavu- Vukovarsku Adu, koja je omiljeno kupalište Vukovaraca.

Muzej vučedolske kulture bio je naše sljedeće odredište. Razgledali smo svih 19 prostorija u kojima su prezentirani visoki civilizacijski dosezi vučedolske kulture i tako se uživjeli u način života drevnih Vučedolaca iz razdoblja eneolitika te se u mislima vratili nekoliko tisuća godina unazad.

Slobodno vrijeme iskoristili smo za šetnju centrom grada i penjanjem na Vukovarski vodotoranj – simbol hrvatskog zajedništva. Uživali smo u prelijepim vizurama grada, pogledu na Dunav, grijali se na toplome jesenskome suncu i odmarali umorne noge.

2

Slijedio je smještaj u hostel, večera, odlazak u disko i na kraju noćenje.

Drugi je dan bio posvećen obilasku memorijalnih lokacija na širem području grada: Spomen dom hrvatskih branitelja na Trpinskoj cesti, Mjesto sjećanja – Vukovarska bolnica '91, Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata i Spomen dom Ovčara.

Obilazak je započet u Franjevačkom samostanu i crkvi sv. Filipa i Jakova i dalje nastavljen na spomenutim lokacijama gdje su se učenici ponovno čuli kako je tekla sama bitka za Vukovar, ali i ono što se događalo nakon pada grada s njegovim stanovnicima.

3

Slijedila je stanka za ručak, a zatim je za sve škole održana Škola mira i kviz znanja u rodnoj kući našeg nobelovca Lavoslava Ružičke, koji je rođen 1887.g. u Vukovaru. Ružička je dobitnik Nobelove nagrade za kemiju 1939.g. „ za istraživanje polimetilena i viših terpena“.

Škola mira je osmišljena kako bi  nakon upoznavanja ratnih strahota učenici kućama otišli sa željom da grade i njeguju mir te ga trajno nose u svojim srcima.

Kviz znanja održan je na samom kraju, a našu školu predstavljali učenici Emanuel Kračić  i Anastazija Futač.

Dvodnevnu izvanučioničku nastavu u Vukovaru u cijelosti je financirao Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar, a nastava je bila, kao i uvijek do sada, uzorno organizirana.

Vratili smo se u večernjim satima, a u mislima će još dugo ostati rečenica – Da se ne zaboravi !!!

Podijeli