22. 06. 2021. nhorvat
Novosti škole
Suradnja sa Šumarskim fakultetom iz Zagreba na projektu Živjeti s dabrom, vlažnim staništima i klimatskim promjenama

Nakon više stoljeća progona i lova, dabar je bio gotovo istrijebljen u većini europskih zemalja. Posljednjih nekoliko desetljeća, uz različite programe ponovnog naseljavanja, dabar se vraća najprije u Hrvatsku, a zatim i u Sloveniju. Kroz projekt  Živjeti s dabrom, vlažnim staništima i klimatskim promjenama želi se osvijestiti potaknuti razmišljanje o prirodnim utjecajima koje polučuje dabar. Naime, u posljednjem stoljeću u Europi smo uspjeli uništiti od 50 do 90% vlažnih staništa. Samim time sve izražajniji problem  su poplave i erozije, rast CO2, nestajanje biološke raznolikosti vodnih sustava i dr. Dabar prilagođava vodeni prostor svojim potrebama, ali ga ujedno i čuva i obogaćuje za druge biološke vrste pa i za nas - ljude,  jer povećava biološku raznolikost, obogaćuje ekosustave kopnenih voda, stvara vlažna staništa koja pročišćuju vodu. Budući da se dabar proširio i u našem kraju, u skladu s osnovnim postulatima života po kojima je svako živo biće na Zemlji vrijedno da ga pokušamo razumjeti i živjeti u suživotu,  naša je škola suradnička organizacija Sveučilištu u Zagrebu – Šumarskom fakultetu koji je partner u projektu zajedno sa Šumarskim institutom Slovenije.

Kako bi naši učenici, uskoro odrasli ljudi, bolje razumjeli ovu vrstu, zajedno sa svojom učiteljicom prirode i biologije Anom Skuhala tijekom godine upoznali su život dabra. U travnju 2021. godine  bili su i na terenskoj nastavi na jednom od staništa dabrova u Brezničkom Humu. Edukativno predavanje na samom terenu učenicima je održao prof. dr. sc. Marijan Grubešić. Tu su se učenici upoznali s aktivnostima dabra, načinom izgradnje staništa, načinom života i dr.

1

Nakon održane terenske nastave, u školi je nastavljena rasprava u koju su se učenici uključili svojim razmišljanjima, stavovima i pitanjima. Na kraju dana  pojedini učenici izjavili da im je ovo bio najljepši dan u školi ove godine.

Tijekom ožujka,  travnja i svibnja učenici su pod mentorstvom učiteljice likovne kulture Gabrijele Ljubek sudjelovali u likovnom natječaju na temu života dabra. Likovni radovi koji su bili izloženi na holu škole, izazvali su interes i drugih učenika koji su iz sa zanimanjem razgledali.  Na samom završetku druženja u lipnju,  učenicima koji su sudjelovali u natječaju, dodijeljena su priznanja, a najboljima - Patriku Bukovčaku, Lani Brleković i Eriku Haramini i  simbolične nagrade.

3

4

Ovakav oblik suradnje s vanjskim institucijama pokazao  se ponovo kao jedan vrlo zanimljiv i motivirajući oblik učenja.

Zahvaljujemo Šumarskom fakultetu i gospodinu Grubešiću koji je po drugi puta odabrao našu školu za suradnju na projektu!

Ravnateljica: Nada Horvat

Podijeli