03. 02. 2015. admin
Projekti
Eko-paket projekt provode tvrtka Tetra Pak i Udruga Lijepa naša i usmjeren je djeci i mladima s ciljem educiranja o važnosti odvojenog zbrinjavanja upotrijebljene tetra pak ambalaže i odgovornog ponašanja prema prirodi.

Potičući djecu na prikupljanje i izradu radova od tetra pak ambalaže, zajedno učimo o ulozi čovjeka u brizi za okoliš. Ideja projekta je učenje kroz zabavu i odgovorno ponašanje prema okolišu

NAZIV PROJEKTA: Eko paket

NAZIV ŠKOLE: Osnovna škola Visoko

KATEGORIJA UZRASTA: 2. razred

NAZIV TEME: klimatske promjene

MENTOR: Alenka Stričak

AKTIVNOSTI TIJEKOM PROJEKTA

Nakon što smo učenike kroz razgovor upoznali sa izgledom tetra pak ambalaže, skrenuli smo im pri tom pažnju i na važnost odvojenog zbrinjavanja upotrijebljene tetra pak ambalaže i odgovornog ponašanja prema prirodi.

Nakon što smo učenike kroz razgovor upoznali sa izgledom tetra pak ambalaže, skrenuli smo im pri tom pažnju i na važnost odvojenog zbrinjavanja upotrijebljene tetra pak ambalaže i odgovornog ponašanja prema prirodi. Učenici su marljivo skupljali ambalažu i odlučili joj dati priliku da ne bude samo otpad već nešto lijepo i korisno. Dugo smo razmišljali kako povezati klimatske promjene i tetra pak ambalažu… Ovih dana naslušali smo se na vremenskim prognozama kako bi mogao pasti snijeg…I čekamo i čekamo , a od snijega ništa. Štoviše, procvjetale visibabe. A što je zima bez snijega… I tada nam je sinula ideja kako bismo mogli izraditi snjegoviće od tetra pak ambalaže i barem na taj način približiti osjećaj zimskih radosti. Naime, zbog klimatskih promjena vremenski uvjeti ne odgovaraju baš pojedinom godišnjem dobu. Svi se pitamo gdje su ta vremena kada bi zimi danima padao snijeg, a djeca bi po čitave dane uživala na svježem zraku i pravila velike snjegoviće.  Učenicima se ideja o izradi snjegovića odmah svidjela i bacili smo se na posao. Evo i nekoliko fotografija…

  1. ODABIR TETRA PAK  AMBALAŽE (…mlijeko smo popili, a ambalažu isprali…) i priprema potrebnog materijala (kolaž papir, ljepilo, vata ambalaža)
  2. IZRADA SNJEGOVIĆA
  3. ZAVRŠNO FOTOGRAFIRANJE

I tako su  nastali naši Tetra Pak snjegovići uz mnogo zabave i pjesme: „Čuvajmo ga od vrućine, od vatre i kiše jer kad žarko sunce sine njega nema više. Snjegoviću, snjegoviću ti si slika zime, snjegoviću, snjegoviću igrajmo se s njime.“

 

NAZIV PROJEKTA: Eko paket

NAZIV ŠKOLE: Osnovna škola Visoko

KATEGORIJA UZRASTA:  5. – 8.. razred ( Projektna grupa)

NAZIV TEME: klimatske promjene

MENTOR: Alenka Stričak

AKTIVNOSTI TIJEKOM PROJEKTA

Polaznici Projektne grupe su učenici od 5. do 8. razreda.  Kroz program Projektne grupe provodimo razne aktivnosti i projekte. Kad sam učenicima predstavila Eko paket projekt odmah su krenuli sa idejama. Na početku projekta razgovarali smo o važnosti odvojenog zbrinjavanja upotrijebljene  tetra pak ambalaže  i odgovornog ponašanja prema prirodi. Polaznici Projektne grupe marljivo su skupljali ambalažu i na pravilan način je zbrinuli. Jedan dio smo odvojili kako bi napravili nešto novo, lijepo i korisno. S obzirom da su tema projekta klimatske promjene, učenici su odmah krenuli s idejom o izradi pingvina od tetra pak ambalaže. Učenici su malo istraživali o toj tematici i otkrili kako zbog globalnog zatopljenja nestaje dragocjeno kopno na kojem neke vrste pingvina podižu svoje mladunce, dok su druge ostale bez izvora hrane zbog pretjeranog izlova povezanog s pomicanjem ledene površine. Najnovije istraživanje je pokazalo kako svakih 0,26 dodatnih stupnjeva Celzijevih uzrokuje pad pingvinske populacije za 9 posto. To znači da će se pingvini suočiti s opasnim smanjenjem broja populacije. Upravo zbog tih podataka mi smo odlučili izraditi Tetra Pak pingvine i barem na taj način povećati njihov broj. Predstavljamo vam obitelj gospodina Pingvinića.

  1. ODABIR TETRA PAK AMBALAŽE i materijala za rad (kolaž papir, vata, ljepilo)
  2. IZRADA PINGVINA
  3. ZAVRŠNO FOTOGRAFIRANJE

Kroz ovaj dio projekta učenici Projektne grupe mnogo toga su naučili o tetra pak ambalaži. Zabavne aktivnosti i edukativne radionice o očuvanju okoliša provode se u svakoj učionici naše škole te se veselimo sljedećoj temi ovog projekta, a to je zaštita šuma povodom Svjetskog dana zaštite šuma.

Osim navedenih predmeta od tetra pak ambalaže, učenici 2. razreda izradili su i Sv. Nikolu, zapravo mnogo njih, koji su krasili predvorje naše škole povodom priredbe uoči dolaska Sv. Nikole.

Podijeli